Cicle vídeos i documentals de muntanya

Benvolguts/des amics/amigues:
Vista la durada del confinament i per tal d’amenitzar aquests dies, volem oferir-vos un seguit d’enllaços web amb vídeos o documentals relacionats amb muntanya o excursions.

100 Enllaç vídeo Treeline (La línea del arbre) – Una història escrita als anells: Seguiu un grup d’esquiadors, snowboarders, científics i curadors d’arbres fins als boscos de bedolls del Japó, els cedres vermells de la Colúmbia Britànica i bristelcones de Nevada, mentre exploren una història antiga escrita en els anells.
99 Enllaç vídeo Programa 80 cm, viatge a les Gubies del Regatxol a Beceit
98 Enllaç vídeo Documental Bikepacking: Jordan Bike Trail
97 Enllaç vídeo Documental Expedició Wowo a Papua Nova Guinea: Ja sigui a França, el seu país d’origen o en una expedició a un territori molt llunyà, el desig d’explorar segueix sent el motiu pel qual els espeleòlegs baixen a les coves. Alguns tenen el privilegi de descobrir un nou terreny, de ser els primers a posar el peu en un territori sense senyals, a fer un mapa i a anomenar-los espais abans desconeguts. Com aquesta expedició a les muntanyes Nakanai.
96 Enllaç vídeo Documental Glorioso Mester – La Conquista del Cervino: El Monte Cervino (italià), Matterhorn (alemany) o Mont Cervin (francès) es possiblement la muntanya més coneguda dels Alps per la seva espectacular forma de piràmide. Està localitzada a la frontera entre Suïssa i Itàlia, sobre la ciutat de Zermatt, en el cantó del Valais al nordest y Breuil-Cervinia a la Vall d’Aosta al sud. El seu cim de 4.478 metres es un dels més alts dels Alps.
95 Enllaç vídeo Documental Entre pics: Del cim més alt de’Amèrica del sud al cim més alt d’Amèrica del nord. I treballant com a voluntaris a cada país que vam travessar.
94 Enllaç vídeo Documental d’una exploració d’una cavitat a les muntanyes Marble de Nova Zelanda, al Parc Nacional de Kahurangi. Instal·lat en un campament subterrani, un equip d’espeleologia intenta allargar la longitud del sistema de la cova de Bulmer fent excavació, escalada i submarinisme.
93 Enllaç vídeo La idea d’aquest projecte va sortir a causa d’una contrarietat: els preus excessius dels passatges a l’indret on tenien previst anar… Va ser llavors quan varen trobar una gran oferta d’uns bitllets a El Calafate i, en conseqüència, la possibilitat de realitzar un somni molt antic: Arribar amb bicicleta a USHUAIA!
92 Enllaç vídeo «viaje al Reino perdido de Mustang»
91 Enllaç vídeo Documental «Solo – Escalada a la vida»: Una autèntica revolució social es produeix a partir de la transformació interna del individu. En aquest documental, l’escalada es el vehicle per entendre aquest procés, perquè els conceptes de la por, mort i vida estan molt ben analitzats. El protagonista, Jordi Salas “Pelón”, escala en la modalitat de Solo, sense cap tipus d’assegurança ni cordes. Els seu control mental i l’aprenentatge continuat per a alliberar-se dels seus condicionants li proporciona un contacte molt més profund amb la vida, tot i que pugui semblar una paradoxa. En aquest estat brolla la veritable creativitat, font de tota felicitat.

90 Enllaç vídeo El Montsant. Esperem que ja falti molt poc per poder-hi tornar…
89 Enllaç vídeo Documental Nanga Parbat, Daniele Nardi i Elisabeth Revol al hivern de 2013: Una experiència extraordinària. La fascinació per l’Himàlaia al hivern. La immensitat d’aquesta muntanya i l’absoluta sensació de solitud que genera… Un viatge tan llunyà cap al terreny d’altitud, que necessàriament condueix a l’interior d’un mateix.
88 Enllaç vídeo Documental «AMA GORBEIA»
87 Enllaç vídeo Documental Mont Kilimanjaro i Mont Kenia en bicicleta de muntanya: Pel·lícula documental de l’intent, el 2016, de pujar les dues muntanyes més altes d’Àfrica en bicicleta de muntanya: el Mont Kilimanjaro i el Mont Kenya. Van ser els primers a intentar aquest repte i van avançar més dels que mai ningú ho hagi aconseguit gràcies a les seves habilitats extremes en ciclisme extrem.
86 Enllaç vídeo I per no perdre l’humor, a pesar de l’època difícil que vivim, uns consells sobre esports d’aventura…
85 Enllaç vídeo Documental de espeleologia: La cova Son Doong, en una part remota del Vietnam central, és un univers en si mateixa i inclou algunes de les meravelles naturals més increïbles del món. Visitar la cova de Son Doong és una experiència que mai s’oblida i, sens dubte, un dels viatges obligatoris del món per als espeleòlegs.
84 Enllaç vídeo Documental Vidaje – Tras la mirada del nómada: Un documental 100% d’autor que mostra l’experiència de fer realitat el vell somni de viure mil vides en una i que cada dia sigui intens i lliure. Rere la mirada d’aquesta aventura, s’hi amaguen tantes situacions, com pors, solucions, regals i lliçons, gent, paisatges, instantànies capturades, músiques creades, vídeos guardats y records tatuats.
83 Enllaç vídeo Documental Extreme Everest: Ant Middleton queda atrapat en una tempesta inesperada, que posa en perill la seva vida mentre intenta escalar l’Everest. I busca entendre l’atracció d’un repte tan popular com perillós.
82 Enllaç vídeo Documental UFO LIFE descriu l’èxit del projecte de Marek Holeček i Zdeněk Hák: la primera ascenció a la paret nord-oest fins al Chamlang, al Nepal, un pic de set mil metres d’alçada. Aquesta paret l’han intentat escaladors d’arreu del món, durant dècades, però sense èxit. A la pel·lícula documental, les dues llegendes d’alpinisme Reinhold Messner i Doug Scott comenten l’impressionant triomf.
81 Enllaç vídeo Documental Electric Greg: L’atleta de resistència de muntanya que ha trencat tota mena de récords, Greg Hill, mai no ha viscut sense un objectiu, sense un repte. Al llarg del temps passat a la muntanya, ha vist de primera mà els efectes del canvi climàtic i va adonar-se que la manera com anava a les muntanyes només empitjorava el problema. Fa dos anys va canviar de plantejament i es va proposar escalar 100 cims sense cremar combustibles fòssils. La pregunta és: marcarà la diferència?
80 Enllaç vídeo Curtmetratge «La Strada delli Alpini als Dolomites de Sesto, a Italia
79 Enllaç vídeo Curtmetratge «Montsant la Montaña Santa»
78 Enllaç vídeo Documental The Passage: Al 1974 uns joves construïen les seves pròpies canoes i és llançaven a el Pacífic, convertint-se en les primeres persones de la història moderna a navegar des de Washington fins a Alaska pel Inside Passage. Anys més tard, els seus fills creixerien utilitzant aquestes mateixes canoes en els rius de Virgínia i l’aventura d’aquell 1974 es convertiria en una llegenda familiar que moldejaría el seu futur. A l’estiu de 2017, les dues generacions tornarien a agafar les canoes per repetir aquella extraordinària singladura. Una història sobre créixer, envellir i els llocs salvatges que ens defineixen.
77 Enllaç vídeo Documental Silence: Què es necessita per establir el primer 9c de la història de l’escalada? El director mexicà Bernardo Giménez ens ho descobreix seguint els passos d’Adam Ondra i el seu espectacular projecte en una cova de Noruega. La seva nova ruta, batejada com «Silence», és convertiria en la línia més dura del planeta.
76 Enllaç vídeo Documental Antarctica – The Frozen Continent (El continent gelat): L’Antàrtida és el continent més fred, ventós i sec del planeta. Malgrat això, té molta vida. És increïble veure un lloc tant conservat i tant intocat pels humans.
75 Enllaç vídeo Documental Frozen Mind: Al costat del seu vell amic Pierre Hourticq, el freerider Victor de le Rue intentarà escriure noves històries en les icòniques muntanyes de Chamonix. Aquesta no és només una pel·lícula sobre surf de neu, és una història d’amistat i un viatge de descobriment per camins desconeguts.
74 Enllaç vídeo Documental Chasing a Trace: Aquesta és una història d’amor entre una científica incombustible i un dels animals salvatges més esquius del món. L’escenari: Les nevades muntanyes de l’oest del Canadà.
73 Enllaç vídeo Documental Uli Biaho: És l’any 2013 i immediatament després de l’èxit del’oest de la Torre Egger, un altre projecte es concreta en la ment de Matteo Della Bordella i Luca Schiera: Obrir una nova ruta a la torre Uli Biaho. Famós i elegant monòlit de 6.109 metres que es troba just davant de les famoses Torres Trango, al Karakorum, Pakistan.
72 Enllaç vídeo Sir Edmunt Hilary – The Race for Everest: Documental sobre l’ascensó històrica de l’Everest de Sir Edmund Hillary i Tenzing Norgay el 1953. Inclou material inèdit filmat a l’expedició i entrevistes amb membres de l’equip i membres de l’equip rival suís
71 Enllaç vídeo Documental Beneath the Ice (A sota el gel): El canadenc Will Gadd utilitza les seves habilitats sense parangó en l’escalada en gel per liderar una exploració científica sobre terreny desconegut a Groenlàndia. AVENTURA en majúscules.
70 Enllaç vídeo Documental Ascending Afghanistan: Segueix al primer equip femení d’alpinisme d’Afganistan durant la seva primera expedició, mentre explorem la seva lluita pel reconeixement com a atletes, la seva cultura i la seva relació amb la societat i les seves famílies.
69 Enllaç vídeo Documental » Islandia, tierra de hielo y fuego», part 1 Un viatge a Islàndia per que gaudiu de la natura en la seva màxima expressió
68 Enllaç vídeo Documental » Islandia, tierra de hielo y fuego», part 2
67 Enllaç vídeo  Documental «Viacruxis» un curt de stop-motion per tota la familia que va ser premiat com a millor curtmetratge al Mendi Film del 2018 i que aquesta setmana està en obert: Viacruxis, Mrcel i Andrezj són una llegendària parella de muntanyencs. Han estat els primers a conquerir els cims més alts i difícils. Tot i tenir temperaments tan diferents formen un gran equip. Marcel ha assumit el lideratge i la popularitat, mentre que Andrezj té sempre un paper secundari. Ara s’enfrontaran a el repte més difícil, coronar el cim verge de la muntanya més alta. Per aconseguir-ho hauran de superar grans obstacles, patir penúries i suportar-se mútuament durant molt de temps. Però Andrezj ja no està disposat a seguir estant a l’ombra de Marcel…
66 Enllaç vídeo Documental escalada «Age o Ondra» part 1. A la recerca de fer història en l’escalada, seguim a l’escalador txec Adam Ondra des de les seves parets natals fins Amèrica del Nord, mentre desenvolupa nous mètodes d’entrenament, acumula primeres ascensions com qui baixa a comprar el pa i intenta protagonitzar el gran salt qualitatiu de la disciplina.
65 Enllaç vídeo Documental escalada «Age o Ondra» part 2
64 Enllaç vídeo Documental escalada «Age o Ondra» part 3
63 Enllaç vídeo Documental «SER by Mireia Miró», Mireia Miró professional de l’esquí de muntanya, va viatjar a Noruega el mes d’abril per fer un viatge inspiracional i introspectiu. L’objetiu: deixar de banda els dorsals, conèixer gent nova i descobrir nous paisatges damunt dels esquís, gaudint de l’esquí de muntanya sense pressió.
62 Enllaç vídeo Documental «TOR» Silvia Trigueros Garrote (Barakaldo, 1976) és mare de dos fills, enginyera, treballa fora de casa … i en el seu temps lliure és una corredora d’ultra trails. Va començar a córrer als 35 anys després de tenir els seus dos fills i avui dia és un referent en el món de les curses de muntanya de llarga distància. La Tor des Geants és el seu darrer gran repte. Una cursa de 330 quilòmetres, 24.000 metres de desnivell positiu i alçades superiors als 3.000 metres al voltant de la vall d’Aosta, a Itàlia. Després d’haver acabat en cinquena posició en el seu primer intent el 2016, Silvia torna fa una volta de cargol més a la superació de si mateixa. Afrontarà totes les dificultats, en general les mentals que apareixen.
61 Enllaç vídeo Documental the Botanist: Després de la caiguda de la Unió Soviètica, Tajikistan es va veure embolicada en una devastadora guerra civil. La fam va colpejar especialment a regions com les muntanyes de Pamir, on Raïmberdi, un enginyós i apassionat botànic, va construir la seva pròpia estació hidroelèctrica per ajudar a sobreviure a la seva família.
60 Enllaç vídeo Doucmental The Frenchy: Jacques és, als seus 82 anys, un atleta impressionant, però el que és realment inspirador és el seu contagiós amor per la vida, que demostra a través de les seves històries èpiques sobre supervivència i la seva capacitat de combatre l’envelliment amb riallades.
59 Enllaç vídeo Documental Grizzly Country: Després de servir a la Guerra del Vietnam, l’escriptor i activista Doug Peacock va decidir passar una llarga temporada en la solitud dels entorns salvatges de Wyoming i Montana, on podia observar la vida plàcida i agresta dels óssos grizzlies. Aquests anys en la naturalesa varen canviar el curs de la seva vida. Amb la protecció dels óssos de Yellowstone sota amenaça, Peacock reflecteix amb aquest documental la importància de seguir lluitant per la conservació dels seus hàbitats.
58 Enllaç vídeo Pel·lícula «Mountain of Storms», de Califòrnia fins Xile amb furgoneta… Cinc dècades abans de #vanlife, cinc amics es van amuntegar en una Ford Econoline i van sortir de Ventura, Califòrnia, cap al sud de Xile. Van navegar, van esquiar, van dormir en una cova de gel durant 31 dies, van aprofitar el seu viatge de sis mesos per fer una primera escalada al Cerro Fitz Roy… I van capturar tota la experiència en una pel·lícula per crear «Mountain of Storms», la pel·lícula que es va convertir en una llegenda underground i va inspirar un estil de vida.
57 Enllaç vídeo Documental Only the Essential: Pacific Crest Trail Documentary, us proposem una caminada de 4,294 quilometres, de Mèxic a Canada per la Pacific Crest Trail amb Only The Essential…
56 Enllaç vídeo  Pel·lícula «Ama Dablam(6.812m)» Seguir a un grup de alpinistes en el seu intent de fer el cim de una de les muntanyes més belles, El Ama Dablam, a l’ombra del Everest
55 Enllaç vídeo Documental expedición K2 . Al juny de l’any 2004 un petit equip de cinc alpinistes – Òscar Cadiach, Manel de la Matta, Jordi Tosas, Jordi Corominas i Valentí Giró – varen partir rumb al Pakistan amb un gran somni a coll, escalar el K2, la » muntanya de les muntanyes «, per la via Magic Line. Amb els seus 8.611 metres d’altura el K2 no és únicament el segon cim més alt de la terra. El seu desnivell i verticalitat el converteixen en l’únic vuit mil que permet albirar, des del Camp Base, a un alpinista que estigui situat a la mateixa cimera. Es diu del K2, per les seves dimensions, que és una muntanya que comença on altres acaben…
54 Enllaç vídeo Documental Mission Antarctic: Aquest documental tracta d’una expedició al final del món, una justa barreja de navegació, alpinisme, snowboard, vida salvatge i descobriments inesperats.
53 Enllaç vídeo Far Away és una zona d’escalada on Jenny Fischer i Kat Whipple van intentar un primer ascens en el viatge de Live Your Dream Grant a Liming, Xina.
52 Enllaç vídeo Documental Madagascar: El 1999, Lynn Hill va dirigir el primer equip femení al massís de Tsaranora, una regió remota del sud de Madagascar. Aquesta és la ruta tècnica més difícil que mai hagi establert un equip de dones.
51 Enllaç vídeo Documental The Pathan Project: Un massís inexplorat a una vall remota del Pakistan, una gran paret mai escalada i un sòlid equip d’escaladors belgues, francesos i argentins disposats a combinar exploració, música i bon humor. Nicolas Favresse, Jean-Louis Wertz, Mathieu Maynadier i Carlitos Molina s’uniran en una nova aventura plena de sorpreses, patates fregides i girs inesperats!
50 Enllaç vídeo Documental The Lorax Project: Escalada i salt base. Sis amics i un repte: escalar i saltar “The Lorax”, una formidable escalada a la remota Tasmània occidental. En un dels espais salvatges més verges de Austràlia, amb un clima extrem i un terreny accidentat, només poden confiar en les seves habilitats i una mica de bon humor per assolir el seu objectiu.
49 Enllaç vídeo Documental La Cueva del Agua (Jaén) (Espeleologia): El món subterrani sempre ha estat envoltat de misteri i llegendes i, al llarg de la història, ha exercit una atracció irresistible per moltes persones. Aquesta és la força que ha arrossegat diversos grups d’espeleòlegs cap a la Cueva del Agua i que han dedicat la seva vida al estudi i la exploració d’una de les coves excavades en guixos més importants del món.

48 Enllaç vídeo Documental The Ladakh Project: Set dies, tres rius, una dona… Aquesta és la historia de la aventura en solitari de la Nouria Newman al Himalaya indi.
47 Enllaç vídeo Documental Huayhuash: Una aventura en bicicleta de muntanya a Perú; Tres ciclistes de muntanya de Colorado intenten la circumnavegació, en diversos dies, de la serra del Huayhuash, als Andes peruans, sense res més que les seves bicicletes; cadenes, plats i pinyons; càmeres i l’amistat.
46 Enllaç vídeo «Directa Eslovaca» Només avui 12-04-2020 està disponible en obert el video de la ascensió de la Slovak Direct al Denali (Alaska) de Marc Torelles i Bru Busom. És tracta de una de les línies més exigents de la muntanya més alta de Nord-americà. La Slovak route, més popularment coneguda com Slovak direct, ascendeix per la cara sud del Denali superant 2,700 metres de desnivell i arriba al grau de dificultad màxim de la zona, Alaska IV. Va ser oberta al 1984 pels eslovacs To Krizo, Frantisek Korl i Blazej Adam. i al llarg dels anys ha estat repetida molt poques vegades per la seva altíssima dificultat. No obstant això, ha estat escenari de diverses ascensions remarcables: l’any 2000, Scott Backes, Steve House i Mark Twight van completar una repetició exprés en 60 hores; el 2008, els Giri-Giri Boys Katsutaka Yokoyama, Yusuke Sato i Fumitaka Ichimura, van enllaçar l’ascensió de tres rutes del Denali incloent aquesta; el 2012, Nick Bullock i Andy Houseman completaven la cinquena ascensió; mentre que l’any 2018 Chantel Astorga i Anne Gilbert Chase aconseguien la primera femenina. Marc Toralles i Bru Busom van fer cim a les 19 hores de la quarta jornada aconseguint la decima ascensió d’aquesta via.
45 Enllaç vídeo Artifishal: Una pel·lícula sobre la lluita pel futur dels rius i la vida salvatge que es veu amenaçada per l’explotació dels seus entorns. El premiat documental explora espècies com el salmó salvatge, mentre s’encaminen a la seva extinció amenaçats per la pesca, l’ús irresponsable de el terreny, i la nostra pròpia pèrdua de fe en la naturalesa.
44 Enllaç vídeo Setmana de la muntanya al canal Esport3: A partir de Dilluns de Pasqua, el canal Esport3 oferirà una programació especial dedicada als esports de muntanya i a l’aire lliure. Aquestes són algunes de les produccions que es podran veure al llarg de la setmana
43 Enllaç vídeo Amb motiu dels nombrosos ajornaments al llarg de el món que ha patit el Banff Tour 2020, l’organització ha compilat alguns curtmetratges perquè totes i tots puguem veure’ls durant el confinament. Tots ells, de variada temàtica, han estat premiats en alguna de les 2 últimes edicions del Banff Film Festival.
42 Enllaç vídeo Documental Tocando el Vacio: La pandèmia et semblarà una nimietat comparada amb l’epopeia de Joe Simpson per baixar ferit del Siula Gran (Als Andes). Una de les grans històries de supervivència en muntanya, narrada pels seus protagonistes (Joe i Simon Yates), i amb imatges que reconstrueixen la història. Recorda: quan ja penses que res pot empitjorar, sempre se’t pot ficar al cap una cançó de Boney M…
41 Enllaç vídeo Documental ORBAYU Continuant al Parque Nacional de los Picos de Europa, al sector Naranjo de Bulnes s’amaguen els Orbayus… Un es la boira característica, o boira prima, que sovint s’assenta i penja de les vessants, amarant cada petita cosa fins el final. L’altre és una pujada desalentadora. A 2000 metres de altitud, s’eleva 500 més, en 13 llargs impressionants, un punto crucial de grau 8c i amb una exposició abrumadora. A la primavera del 2014, Cedric Lachat i Nina Caprez varen fer el seu intent al Orbayu, on l’èxit depen d’un intricat i i complex equilibri de la psique.
40 Enllaç vídeo Mentre esperem poder gaudir de la setmana de muntanya a Picos de Europa que teniem planificada, des del club us proposem aquest petit documental filmat amb un dron al Parque Nacional de Picos de Europa que intenta plasmar en imatges la bellesa d’aquest entorn tant maravellós i espectacular. Aquesta reserva natural va celebrar el any 2018 el seu centenari com Parc Natural i està ubicat a la Cordillera Cantábrica a les provincies de Asturies, Lleó i Cantabria.
39 Enllaç vídeo Documental Espeleologia – Mysteries Underground: Documental sobre l’exploració d’una gran cova a l’estat de New Mexico, als Estat Units de Amèrica
38 Enllaç vídeo Documental Obsession (Patagonia in Winter): Carlos Suárez acaba de regalar-nos aquest curtmetratge (22 min) dirigit per Jorge Saffie. En ell el veiem al costat de Scott Becker intentant al hivern la via Ferrari al Cerro Torre (Patagonia). Molt de l’estil de Carlos (que a més de protagonista és productor): Filosofia, aventura, muntanyes..
37 Enllaç vídeo Documental Pura Vida: El documental narra l’intent de rescat de Iñaki Ochoa de Olza a la cara sud de l’Annapurna el 2008. La pel·lícula, 12 anys després, convida encara a més lectures i reflexions: Ueli Steck i Alexei Bolotov morts al Everest, Denis Urubko acaba d’abandonar l’alpinisme d’alt nivell… Si encara no l’has vist no te la pots perdre
36 Enllaç vídeo Documental, A Saas Fee, poble turístic dels Alps suïssos, li va canviar la vida l’explotació del or blanc, la neu. Actualment és un immens domini esquiable que disposa inclús de metro per pujar la punt més lat de l’estació, a 3,500 metres d’altitud. En aquest documental pujarem més amunt amb esquis de muntanya. Pujarem als cims de Allalinhorn (4,027 metres) i el Strahlhorn (4,190 metres) a la regió de Valais, al cor dels Alps, fent nit al refugi Cabana Britannia.
35 Enllaç vídeo Documental Le Basque de La Grave: Le Basque de La Grave: Que fa un tolosarra vivim als Alps francesos? Doncs esquiar! Iraitz Ezkergain és va mudar al 2009 i des de llavors viu entre La Grave i Noruega, on pasa 5 mesos al any com a guia de muntanya. I res millor que aquest documental per explicar-nos la seva història i aventures…
34 Enllaç vídeo Documental Eclipse – Salomon Freeski. Eclipse: El fotògraf Reuben Krabbe viu captivat pels eclipsis solars i, per tant, al març del 2015 es va proposar fer una foto d’un esquiador durant aquest fet poc freqüent a l’arxipèlag nord de Svalbard a Noruega..
33 Enllaç lectura Des del club també us volem proposar el aprofitar aquests dies per llegir, i els llibres de muntanya no poden faltar. Aquí en teniu alguns…
32 Enllaç vídeo Documental «La Dura Complete: The Hardest Rock Climb In The World» Chris Sharma i Adam Ondra van passar dos anys treballant junts per escalar La Dura Dura (5.15c / 9b+), l’escalada més dura del món. Aquesta pel·lícula explica la història de la seva singular col·laboració i mostra la primera ascensió d’Adam i la segona ascensió de Chris.
31 Enllaç vídeo Documental Trekking de Landmannalaugar
30 Enllaç vídeo Documental 7 días de vivac en la montaña. Una travessa de 7 dies fent vivac pels Pirineus…
29 Enllaç vídeo Documental «why»: Islàndia. Un paisatge fred, accidentat i imponent, a on poderosos rius és precipiten per gorges rocoses sobre poderoses cascades cap al mar. El director Hugo Clouzeau i un equip de caiaquistes francesos hi viatgen per preguntar-se «per què?»
28 Enllaç vídeo Aquest és el homenatge de Outdoor Research a totes les dones dolentes i aventureres…
27 Enllaç vídeo Documental Johanna Under The Ice,  Johanna Nordblad te el record mundial de busseig lliure sota el gel amb 50 metres. Ella va descobrir el seu amor per aquest esport mitjançant el tractament amb aigua freda quan és recuperava d’un accident en un descens amb bicicleta de muntanya que quasi li va fer perdre la cama. El director i fotògraf Ian Derry ens la mostra en aquest micro documental…
26 Enllaç lectura Una breu lectura / formació sobre les diferents disciplines i formes de l’escalada
25 Enllaç vídeo Documental «La Obsesión – A film about Dani Andrada.» Haroun Souirji ens porta La Obsesión: una pel·lícula sobre Dani Andrada. Obviament, quan dues persones com Haroun i Dani s’uneixen, només hi pot haver un resultat: una pel·lícula perfecta sobre escalada, motivació, desenvolupament de nous projectes i estil de vida…
24 Enllaç vídeo Pel·lícula  «HUMLA». Fer caiac amb Humla: Estrenada al Bilbao Mendi Film Festival al 2016 és la segona obra de director Mikel Sarasola, una nova aventura que continua el viatge iniciat a la Patagonia amb «Caminos de agua» en un altre dels més màgics racons de món: 4 caiaquistes s’enfronten al Humla Karnali, el riu més llarg i cabalós del Nepal, i un dels més impressionants del món. Una navegació de 400 km que és molt més que un descens extrem, és un viatge per una terra ancorada en el passat, aïllada del desenvolupament mundial, hostil i alhora molt acollidora.
23 Enllaç vídeo Documental GR11 La senda transpirenaica, El Òscar Torres va fer la travessa en solitari en 31 dies, una aventura amb les millors postals del nostre Pirineu com a teló de fons…
22 Enllaç vídeo Documental «Incognita Patagonia», és una exploració d’escalada i de cartografia glacial, a més de ser un projecte d’investigació històric per explorar i recórrer el camp de gel Cloué (Illa de Hoste, al sud de Amèrica del Sud, (Xile)), un dels reptes muntanyencs pendents a la Patagonia, al cor d’una zona en gran part inexplorada. Per part de Eñaut Izagirre, Ibai Rico i Evan Milles i amb el suport del programa de Joves Exploradors de National Geographic i de Bilbao Mendi Film Festival.
21 Enllaç vídeo Documental «Loved by All: The Story of Apa Sherpa (2018, 14 min)»: Cada primavera l’Everest s’omple de pretendents de totes les nacionalitats. A la seva ombra viuen els xerpa, una ètnia que viu de forma precària malgrat la riquesa que té la muntanya cada temporada. Molts d’ells romanen pobres i sense accés a educació. Un d’aquests fills del Khumbu, Apa Sherpa, començava la seva carrera com a portador als dotze anys i avui en dia s’ha convertit en un heroi local per haver ascendit al cim en 21 ocasions. Però com tots els que treballen en aquelles muntanyes, ha de deixar enrere a la seva família durant mesos, arriscant la seva vida a la muntanya. Per això, Apa ha creat la seva pròpia fundació per crear un futur diferent per a la seva gent.
20 Enllaç vídeo Documental «The Last Honey Hunter (2017, 36 min)»: A les remotes selves de muntanya de la vall d’Hongu, al Nepal, membres de l’aïllada cultura Kulung porten generacions arriscant les seves vides en penya-segats per recolectar una mel salvatge i tòxica. Profunda i fosca, la pel·lícula repassa un misteriós món dominat pels esperits del bosc, els somnis i el fum de la fusta, acompanyant al líder dels recol·lectors en el seu viatge final.
19 Enllaç vídeo Documental sobre una ultra trail a Escocia. La Cape Wrath

18 Enllaç vídeo Documental «Distant North – Hiking the Kungsleden | Full Documentary»Una pel·lícula que documenta el recorregut de 440 km pel desert àrtic del nord de Suècia: el Kungsleden. El camí del rei. Es parteix de la estació de muntanya d’Abisko i són 30 dies de trescar en direcció sud cap a la meta, a Hemavan, trobant moltes vistes meravelloses i moments que ens canvien la vida al llarg del camí.
17 Enllaç vídeo Documental «Break on Through» Margo Hayes amb 19 anys és va convertir en la primera dona en escalar un 9a+, concretament a «La Rambla» a Siurana, Tarragona. Un grau al que molts pocs homes han aconseguit arribar. Aquest documental repasa la trajectoria de l’escaladora i posa en relleu els sacrificis i el sofriment necessari per arribar a aquestes cotes de dificultat vertical. La cinta forma part del tour ReelRock 12.
16 Enllaç vídeo Documental «El Último Tango» Aquest micro documental va ser realitzat mentre les escaladores Cintia Percivati (Argentina) i Soho Langbehn (Xile) alliberaven per primera vegada la ruta d’escalada «El Último Tango» 160 m 8a/5.13b ubicada al sector de «La Mina» al Cajón del Maipo (Xile central).
15 Enllaç vídeo Documental «Liv Along the Way» Narra l’historia de l’alpinista, esquiadora i parapentista profesional LIv Sansoz, que volia escalar, esquiar i volar en parapent durant un any els 82 cims de més de 4,000 m dels Alps.
14 Enllaç vídeo Documental «Al filo de lo imposible reconstrucción» En aquest capítol de Al filo de lo imposible de homenatge a Walter Bonatti, Esther Sabadell i Silvia Vidal repeteixen la escalada al Grand Capucin per la ruta iniciada per Bonatti
13 Enllaç vídeo Documental «Benasque: Alpinismo en Femenino» A Benasque, Osca, hi ha la seu de la Escuela Española de Alta Montaña i s’imparteix formació als equips d’alpinisme. El equip femení és el protagonista d’aquest capitol
12 Enllaç vídeo  Pel·lícula «D’un rêve à l’autre» – Caroline Ciavaldini. Des dels podis de la copa del món fins al repte de la primera femenina a la famosa ruta Petit (Gran ruta extrema al massís del Mont-Blanc) (3,838 m). D’un somni a un altre, la pel·lícula narra aquesta nova pàgina en l’itinerari de la talentosa escaladora Caroline Ciavaldini.
11 Enllaç vídeo Documental «Within Reach «aborda el tema de la igualtat de les dones en l’escalada i exposa alguns dels estereotips als que les dones s’enfronten quan escalen.
10 Enllaç vídeo  (Youtube) / Vimeo Documental «Encordades» on Alpinistes i escaladores catalanes de diferents èpoques ens apropen a la seva passió per la muntanya, explicant la seva lluita per fer realitat els seus somnis. Un recorregut per la història femenina del alpinisme i l’escalada a Catalunya, de la ma d’uns testimonis que han sobrepassat barreres i estereotips.
09 Enllaç vídeo Documental «Resistir», es un documental de Al Filo de lo Imposible amb Sebastián Álvaro i explica la odisea de Ernest Shackleton. Una història de lideratge, resistència i supervivència.
Al 1914 el explorador anglès Ernest Shackleton, juntament amb una tripulació de 28 homes, intenta a bord del «Endurance» realitzar la seva expedició transatlàntica fins el mar de Weddell, per desprès, segons el planejat, seguir per tierra i creuar el continent antàrtic fins arribar al altre extrem amb la fi de completar una travessa de més de 2,900 quilòmetres. Pero, davant de unes condicions meteorològiques adverses, el «Endurance» no va poder seguir la seva navegació, quedant finalmente atrapat por el gel. El que va implicar que el vaixell quedes inutilitzat.
08 Enllaç vídeo  (Youtube) / (Netflix) Pel·lícula ¨Mountain¨ de la directora Jennifer Peedom i amb la col·laboració de la orquesta de cambra de Australia.
Fa només 3 segles la idea d’escalar una muntanya hauria sigut considerada propera a la bogeria. Les muntanyes eren llocs de perill, sense cap bellesa, un mon superior a ser evitat. Per que avui dia ens atrauen fins al punt d’arriscar-hi la vida? Mountain explora la turbulenta i triomfant historia de la nostra fascinació eterna amb les muntanyes…
07 Enllaç vídeo Documental Caminos del agua. Dirigit pel Mikel Sarasola i estrenat al Bilbao Mendi Film Festival al 2014 explica la aventura de 3 amics; Mikel Sarasola, Xabier Olano i Aitor Goikoetxea a la primavera del 2013, on varen recorre 600 km en caiac per la Patagonia. Una travessa que comença a la alçada del Camp de Gel Sud, a la zona de El Chaltén, i acaba en aigües del Oceà Pacífic a Puerto Natales (Xile).
Una travessa innovadora, amb primers descensos de alguns rius, ràpids i cascades, i amb molta aventura en alguns dels paisatges més impressionants de la zona. I que també vol fer reflexionar sobre el que estem fent amb el planeta, mostrant amb imatges els canvis que està patint la Patagonia deguts al canvi climàtic i els seus efectes en el entorn.
06 Enllaç vídeo Curtmetratge Cold. Durant 26 anys, 16 expedicions van intentat pujar algun dels cims de més de 8.000 m del Pakistan sense èxit. Finalment el 2 de febrer de 2011 Simone Moro, Denis Urubko i Cory Richards és van convertir ens els primers…
05 Enllaç vídeo Pel·lícula sobre la mítica cara nord de l’Eiger
04 Enllaç vídeo Mirror Wall – Un viatge fins Groenlàndia per escalar la Mirror Wall
03 Enllaç vídeo Zabardast 2018 – Un viatge fins Pakistan per fer esquí extrem al Karakorum (Zabardast)
02 Enllaç vídeo La Llamada del Silencio Eiger de Joe Simpson
01 Enllaç vídeo Un vídeo per tal que veieu que el millor escalador del món també cau, i molt. Com a la vida, si vols millorar has sortir de la zona de confort

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s