Cap de Setmana a Andorra (13 a 15 d’agost)

Data: Cap de setmana del 13/14 i 15 de Agost
Nom ruta: Andorra, Pic de Pessons i Pla del’ Estanyo
Dificultat: Mitja alta, Alta muntanya
Hora concentració: 05:45H
Hora sortida:06:00H. Pàrquing Mañe i Flaquer
Punt Inici: Arinsal
Durada: Cap de Setmana
Itinerari previst: 1r. Día: Viatge fins a Grau Roig i ascensió al Pic de Pessons desde el parking de Grau Roig
2n. Día: Ascensió al cim de Pla del’ Estany.
Distancia: Pic dels Pessons 2.864 m.10´5 km. (Aproximació i ascensió i descens) desnivell 810m. Seguirem la pista fins el estany primer en on hi ha un refugio bar.
Vorejarem el llac i ens situarem en el Gr 7 fins a la collada de Pessons. Anirem passant al costat de diferents llacs guanyant alçada. Estany Forcat, Rodó, de Meligar, dels Fonts i Estany del cap dels Pessons.
A la part alta del coll abandonarem el Gr 7 i agafarem el sender que va per la carena i per aquest recorregut arribarem al Pic de Pesssons retorn pel mateix itinerari.
Material necessari: Calçat adequat (bota de canya baixa o bamba de muntanya), impermeable/paravent, polar, ulleres de sol, gorra, guants, buf….
Material Opcional: Bastons
Material per l’estada a l’allotjament: utensilis d´higiene personal, frontal, etc…
Menjar: Dinar de dissabte (entrepà) i menjar per portar durant l’excursió de diumenge i dilluns. El sopar el farem a la casa a on ens allotgem. Chalet Carlemany (ja quedarem per comprar-lo, la cena la farem conjunta
On/Com apuntar-se: Divendres de 18:00 a 20:00 al nostre local del Centre Esportiu Torredembarra (Poliesportiu Torredembarra, despatx edifici Piscina)
Límit inscripcions: 15 persones
Tancament inscripció: Divendres 20:00
Transport: Cotxe propi
Tipus llicencia: A
Observacions:
L’allotjament a Chalet Carlemany
pernocta) es de 40€. Les dues nits
Per confirmar assistència s’ha d’abonar l’import de 40€ (+ l’import de la federativa i/o preu no soci, si s’escau) abans de la data límit d’inscripció, o bé personalment al nostre local (divendres de 18h a 20h.) o bé amb transferència bancària al nostre compte bancari indicant a concepte: nom, cognom i nom de la sortida: Andorra
Número de compte bancari: ES84 – 0081 – 0321 – 5500 – 0140 – 0448
Preu sortida: Els socis no federats 5€ de l’assegurança temporal
Els que no sigueu socis 5€, més els 5 d’assegurança temporal.
Preu allotjament: 38’50€
Descripció: El Club Excursionisme Torredembarra us ofereix una sortida d’Alta Muntanya a Andorra a dos cims emblemàtics.

ASCENSIÓ AL PIC DE L’PLA DE L’ESTANY
Sortim d’Arinsal i travessem un petit túnel girant en la seva sortida a la dreta, a pocs metres s’acaba la carretera asfaltada i comença una pista forestal; alli deixarem el cotxe sota uns apartaments anomenats Prats Sobirans. Aquesta pista és el començament, tant d’aquest itinerari com dels que condueixen al pic de Medecorba o els de la zona de Coma Pedrosa.
Caminarem aproximadament uns 20 min. per aquesta pista, força inclinada en general, fins arribar a un fort revolt, on a l’esquerra es separa el sender que condueix a Coma Pedrosa. Continuarem per la pista girant a la dreta i aviat passarem per una font al costat de la borda de les Agunes. Es recomana agafar aigua aquí doncs més endavant només n’hi ha (no tots els estius) al refugi del Pla de l’Estany. O bé portar pastilles potabilitzadores i agafar-la en qualsevol rierol.
Disminuint lleugerament la inclinació arribarem a les bordes de la Coruvilla, on en cas de tempesta o pluja hi ha abric precari i en una altra mitja hora llarga arribarem al Pla de l’Estany, on al contrari del que el seu nom indica, no hi ha cap estany , encara que si un torrent que recull les aigües que baixen de Montmantel i els estanys Forcats. Al fons del circ muntanyenc que ens envolta ja veiem el refugi obert del Pla de l’Estany o Joan Canut. Haurem superat una mica menys de 500 m. de desnivell i és el momemto d’aturar uns minuts per hidratar-se. A partir d’aquí el sender, sempre marcat amb pintura groga i / o les marques vermelles i blanques del GR 11, guanya en inclinació encara que aquesta ben traçat i es guanyen metres. Queden uns 800 mts. de desnivell fins al cim i convé prendre-ho amb calma, ja que la pujada a partir d’aqui té un fort pendent.
Sortint del refugi en direcció nord-est, arribarem a una bifurcació on per l’esquerra es va als estanys Forcats / pic de Medecorba i per la dreta als estanys de Montmantell. A partir d’aquí les marques grogues ens portaran amb forta inclinació fins una petita vall i un enorme tartera, estem ja a uns 2300 mts. d’alçada i el pendent fa una mica de treva.
Guanyant alçada, amb una mica més de comoditat arribem al primer dels tres estanys que estan col·locats en successius balcons un sobre un altre. Són potser, els més bonics de tot Andorra, sobretot vistos des de dalt, poca gent sol encontarse per aqui i si el la visibilitat és bona la panoràmica és excepcional. En cas de necessitat i una mica abans dels llacs, una petita cabana metàl·lica ens donaria refugi.
Superat el tercer estany, que algun any a l’agost encara és possible veure parcialment gelat, ja haurem superat els 2500 mts. d’altura. A partir d’aquí hi ha una acusada absència de marques però la direcció aquesta clara, ja que cal superar el tercer estany en direcció N-NE i en direcció al port d’Arinsal. Hi ha un petit tram on el sender discorre gairebé horitzontal a mig vessant sobre el llac. El pis és estable, hi ha bona agafada per als bastons i no té herba que seria el perillós en cas d’estar humida, és un tram curt i només necessita una mica d’atenció. Sense problemes continuem pujant fins al proper port d’Arinsal superant successives escalinates rocoses.
Un cop al port i ja a 2734 mts. d’altura hem de dirigir a l’Oest per una aresta d’aspecte amenaçador però que no ho és en absolut. Un sinuós corriolet ens permet vorejar per l’esquerra més de la meitat de l’aresta i un cop a sobre podem caminar pel seu llom sense major problema, tot just necessitarem les mans i avançant amb atenció aviat estarem al cim a 2859 mts.
Des d’aquí i si la visibilitat és bona les vistes en qualsevol direcció són impressionants, tant del vessant andorrana com de la francesa. Bon moment per descansar i recuperar forces.
El descens és pel mateix itinerari sense més problemes.

Desnivell total pujat: 1.302 mts.
Temps de pujada: entre 3 i 4 hores, depenent de l’estat de cadascú. En tractar-se d’força desnivell i d’un pendent bastant fort en general, se suggereix no intentar prendre-en pla carrera, sinó agafar ritme i gaudir de la pujada. Si la meteorologia acompanya, el dia és molt llarg i hi ha moltes hores de llum.
No oblidar gorra, crema solar, alguna cosa d’abric i abundant aigua; en els estanys de Montmantel podria agafar-se aigua en els torrents, ja que alli ja no hi ha pràcticament guanyat i queden molta costa. Per a una pujada com aquesta, dues / tres litres d’aigua per persona / dia és el mínim.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s